
Autismespectrumstoornis
Autismespectrumstoornis is een verzamelnaam voor verschillende vormen autisme. (Klassiek autisme, het syndroom van Asperger en PDD-NOS. Deze diagnoses worden sinds 2017 niet meer gesteld. Er wordt alleen aangegeven dat er sprake is van ASS en of het een milde versie is of een zwaardere. (Wilmie Colbers, 2019)
Sterke kanten van mensen met ASS:
- logisch denken en probleemanalyse
- oog voor detail en nauwkeurigheid
- concentratie
- leergierigheid en een uitstekend geheugen
- betrouwbaarheid en loyaliteit
- specifieke vaktechnische vaardigheden en kennis.
- werkmotivatie
- resultaatgerichtheid en verantwoordelijkheid
- oprecht en eerlijkheid
- routines en vasthoudendheid
- creativiteit
Je kunt het kind helpen door duidelijk te zijn en aanwijzingen te geven waar nodig. Hierdoor geef je houvast. Vaak wordt er bij autisme met afbeeldingen gewerkt omdat wisselingen van gebeurtenissen vaak lastig zijn. Door het plaatje aan te wijzen en dat ook daadwerkelijk gaat doen, geef je ze duidelijkheid en voorspelbaarheid. Hierdoor zijn de wissel momenten makkelijker. (Wilmie Colbers, 2019)
Tips voor naasten
- Het is niet verstandig om een kind met autisme te straffen. Ook helpt het niet om een conflict uit te praten. Laat het kind tot rust komen en maak daarna afspraken met hem/haar.
- Kinderen met ASS zijn vaak bang voor het onbekende. Beschrijf hoe nieuwe situaties eruit komen te zien. Maar sta er niet te lang bij stil.
- Gebruik korte en directe zinnen.
- Herhaal wat je gezegd hebt, als je denkt dat het helpt.
- Verwoord je boodschap positief.
- Laat een stilte vallen tussen zinnen en vragen. Hierdoor krijgt het kind tijd om de informatie te verwerken.
- Zeg precies wat je bedoeld. Zeg wanneer je dingen gaat doen. Als je ‘over vijf minuten’ zegt, is dat makkelijker om te begrijpen te interpreteren dan ‘zo meteen’.
- Ondersteun wat je zegt met visuele informatie. (plaatjes, pictogrammen of een tekening)
- Als je met het kind in gesprek wilt gaan doe dit dan in een omgeving met weinig prikkels. Hierdoor kan hij/zij zich beter concentreren.
- Kinderen met ASS zijn gevoelig voor zintuigelijke prikkels. Vermijd te veel aanraking.
- Spreekwoorden en grapjes worden vaak niet begrepen. Dus probeer dit zo min mogelijk te gebruiken tijdens een gesprek met het kind.
(Wilmie Colbers, 2019)
Bibliografie
Wilmie Colbers. (2019). Profielboek Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Pedagogiek (eerste druk ed.). Groningen/Houten , Nederland: Noordhoff Uitgevers.
Reactie plaatsen
Reacties
Hallo studenten,
Ik ben een ouder van een jongen van 9 jaar, die onlangs de diagnose autisme heeft gekregen.
Nu weet ik dat kinderen met autisme structuur, duidelijkheid en voorspelbaarheid nodig hebben, maar hoe is voor ons op dit moment een raadsel.
De situatie:
Mijn man en ik werken allebei onregelmatig. We zijn om beurten 's ochtends thuis en begeleiden onze zoon in zijn ochtendritueel. Dit verloopt op het moment heel zwaar.
Er is veel drama 's ochtends. Allereerst heeft onze zoon veel moeite met uit bed komen. Ik maak hem extra vroeg wakker, zodat hij wat langer de tijd heeft, maar zelfs dan blijft hij zo lang mogelijk in bed liggen. Zodra hij , na veel strijd, uit zijn bed is, ontstaat er een nieuwe uitdaging: het aankleden. Zijn kleding ligt klaar, maar zelfs dan lukt het hem niet om zelfstandig aan te kleden. Hij overziet het niet. Het tandenpoetsen en wassen wordt regelmatig overgeslagen omdat de strijd te groot wordt en er ondertussen een race tegen de klok ontstaat, omdat het busje voor school elk moment voor de deur kan staan.
Mijn zoon geeft tijdens het hele ochtendritueel aan dat hij niet weet wat hij moet doen, hij niet snapt wat de bedoeling is en dat 'mama andere regels heeft dan papa'.
Mijn hulpvraag:
Hoe bieden mijn man en ik structuur aan onze zoon tijdens het ochtendritueel, zonder dat het strijd, ruzie en een race tegen de klok oplevert?
Tip: hij houdt van gamen. Dit zetten wij vaak in ter beloning van zijn uitgevoerde taken.
Tips zijn welkom!
Goedemorgen,
Wat vervelend dat het zo'n strijd is in de ochtend. Mijn oplossing zou kunnen zijn: een ochtendschema maken.
In zo'n schema staat wat je stap voor stap moet doen. Ook staat er een tijd bij.
Bij kinderen met autisme werken schema's met pictogrammen het beste. Dit zijn plaatjes waarop je kunt zien wat je moet doen.
Als hij tijd over heeft, kun je hem als beloning even laten gamen.
Ik hoop dat dit een antwoord op je vraag is.
Groet,
Tamara, Kimberley en Emma